ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون

نمونه فعالیت‌هایی از ایزولاسیون عایق گود

ایزولاسیون چیست

ایزولاسیون به معنای جدا کردن یک چیز از چیز دیگری است و در مفهوم ساختمانی به معنای جلوگیری از نفوذ رطوبت، حرارت و صدا به داخل ساختمان و از بیرون ساختمان استفاده می‌شود.

ایزولاسیون معمولاً با استفاده از مواد عایقی انجام می‌شود که به طور عمده شامل موادی مانند پلی‌اتیلن، فوم پلی‌یورتان، پشم سنگ، فیبرگلاس، شیشه و ... است. این مواد عایقی از دو نوع عایق حرارتی و عایق رطوبتی هستند و در هر دو حالت سرد و گرم قابل استفاده هستند.

ایزولاسیون به عنوان یکی از اصول مهم در طراحی و ساخت ساختمان، کمک می‌کند تا کنترل صرفه‌جویی در مصرف انرژی، بهبود کیفیت هوای داخلی ساختمان، جلوگیری از ایجاد خسارت در ساختمان ناشی از رطوبت، حفاظت از ساختار ساختمان و افزایش عمر مفید آن را فراهم می‌کند.

ایزولاسیون فونداسیون

سیستم ایزولاسیون فونداسیون معمولاً شامل یک لایه عایق حرارتی و رطوبتی مثل پلی‌استایرن، پلی‌یورتان یا روکش‌های کف مخصوصی است که رطوبت را از زیر ساختمان دور می‌کند. هدف از این سیستم، جلوگیری از افتادن حرارت ساختمان به زیرین و حفظ رطوبت و خشکی ساختمان است.

این سیستم در بسیاری از ساختمان‌های مسکونی و تجاری استفاده می‌شود و می‌تواند بهبود قابل توجهی در کارایی انرژی ساختمان و صرفه‌جویی در هزینه‌های انرژی داشته باشد. همچنین، استفاده از این سیستم می‌تواند به حفظ سلامتی ساکنین و جلوگیری از آلودگی و رطوبت در داخل ساختمان کمک کند.

در گذشته برای آب‌بندی و ایزولاسیون فونداسیون‌ها و گودها از روش‌هایی مانند قیرگونی و ایزوگام استفاده می‌شد. اما با گذشت زمان و توسعه تکنولوژی، روش‌هایی با کارایی بالاتر و بیشتر اطمینان از عملکرد آنها در برابر عوامل محیطی وجود دارد.

روش‌های مدرن آب‌بندی و ایزولاسیون فونداسیون‌ها و گودها شامل استفاده از مواد پلیمری مانند PVC، EPDM و TPO، سیستم‌های زهکشی و جمع آوری آب، استفاده از مانع‌های رطوبتی، روکش‌های کف مخصوصی و سیستم‌های دوران هوا و تهویه مطبوع است.

این روش‌ها با ایمنی بالا، بازدهی بیشتر و عمر طولانی‌تری در مقایسه با روش‌های قدیمی همراه هستند و به طور گسترده در صنعت ساختمان استفاده می‌شوند. به عنوان نمونه، روش‌های ایزولاسیون با مواد پلیمری مانند PVC، EPDM و TPO با ویژگی‌هایی مانند انعطاف پذیری بالا، مقاومت در برابر نفوذ آب و مقاومت در برابر UV عرضه می‌شوند و با توجه به محیط کاربردی و مشخصات ساختمان، به راحتی قابل اعمال هستند.

پر کردن ایزولاسیون فونداسیون با سیمان

از زمانهای گذشته روشهای متعددی برای آب‌بندی و ایزولاسیون گودها و فونداسیون‌ها مانند استفاده از قیرگونی و ایزوگام وجود داشته است. آسیب پذیری این محصولات در برابر عوامل محیطی و عدم اطمینان از نحوه عملکرد آنها، نشت آب‌های سطحی، برخورد به آب‌های زیر زمینی، نشت رطوبت از پارک‌ها و فضای سبز مجاور ساختمان‌ها و بسیاری موارد دیگر لزوم ایجاد سیستم آب‌بندی، ایزولاسیون و زهکشی دقیق و با ایمنی بالا در فونداسیون ابنیه‌ی عمرانی ایجاب می‌نماید تا امروزه از این روشها برای آب‌بندی و ایزولاسیون به ندرت استفاده شود.

استفاده از محصولات ژئوسنتتیک به منظور ایزولاسیون فونداسیون، یک تکنولوژی ایمن و پیشرفته برای محافظت سازه‌ها در مقابل اثرات مخرب آب و رطوبت می‌باشد. از جمله محصولات ژئوسنتتیک مورد استفاده در آب‌بندی، ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون می‌توان به عایق رطوبتی ژئوممبران (PVC و LDPE)، ژئوتکستایل (بعنوان لایه‌ی محافظ ژئوممبران و فیلتر ژئودرین)، ژئودرین (لایه ی زهکش)، جی سی ال و واتراستاپ‌ها اشاره کرد.

در واقع، محصولات ژئوسنتتیک از مواد ساخته شده از پلیمرها هستند که به صورت نوارها، شبکه‌ها، شیلنگ‌ها، و غیره ساخته می‌شوند و برای ایجاد ایزولاسیون و زهکشی در سازه‌های عمرانی به کار می‌روند. این محصولات، به دلیل داشتن خصوصیاتی مانند ایمنی بالا، عمر مفید طولانی، پایداری در برابر عوامل مختلف محیطی و قابلیت استفاده در شرایط مختلف، بسیار مورد توجه قرار گرفته اند.

علاوه بر این، استفاده از محصولات ژئوسنتتیک به دلیل کاهش نیاز به حجم زیاد خاک برای زهکشی و ایزولاسیون، به ویژه در پروژه‌های ساختمانی در محیط‌های شهری و با محدودیت فضایی، مورد توجه قرار گرفته است. همچنین، این محصولات به دلیل قابلیت استفاده در تمام شرایط آب وهوایی و انواع خاک، مورد توجه بسیاری از مهندسان عمران و مجریان پروژه‌های ساختمانی قرار گرفته‌اند.

زهکشی زیر فونداسیون

زهکشی زیر فونداسیون به عملیاتی گفته می‌شود که هنگام ساخت یک ساختمان، جهت جلوگیری از نفوذ آب به داخل فضای زیر فونداسیون، انجام می‌شود. به طور کلی، هدف اصلی زهکشی زیر فونداسیون، کنترل سطح آب زیرزمینی و جلوگیری از ایجاد فشار هیدروستاتیک (فشار آب زیرزمینی) در زیر فونداسیون است.

زهکشی زیر فونداسیون معمولاً با ایجاد سیستمی از لوله‌های دور فونداسیون و سپس تخلیه آب به سوی محل مناسب خارج از ساختمان انجام می‌شود. برای این کار، از مصالح متنوعی مانند لوله‌های PVC، پلی اتیلن، فولادی و یا بتنی استفاده می‌شود. همچنین، جهت اطمینان از کارایی سیستم زهکشی، لازم است که عملیات سیمانکاری و عایق کاری هم به صورت صحیح و با کیفیت انجام شود.

اجرای زهکشی فونداسیون

زهکشی فونداسیون به عملیاتی گفته می‌شود که جهت جلوگیری از ایجاد فشار هیدروستاتیک (فشار آب زیرزمینی) در زیر فونداسیون و کنترل سطح آب زیرزمینی انجام می‌شود. این کار با ایجاد سیستمی از لوله‌ها و دال‌های دور فونداسیون و سپس تخلیه آب به سوی محل مناسب خارج از ساختمان انجام می‌شود.

در ادامه، مراحل اجرای زهکشی فونداسیون به شرح زیر است:

  1. در ابتدا برای ایجاد مسیر زهکشی، دال‌هایی از بتن و یا فلزی با قطر مناسب بر روی پایه‌های بتنی و یا دیوارهای موجود در اطراف فونداسیون قرار می‌گیرند.
  2. سپس، لوله‌های زهکشی (معمولاً لوله‌های PVC) در دال‌های قرار داده شده قرار می‌گیرند و با استفاده از اتصالات و یا لایه‌های عایق، به هم متصل می‌شوند.
  3. پس از اتمام نصب لوله‌های زهکشی، با استفاده از ماسه، شن و یا سایر مصالح مناسب، مسیر زهکشی کاملاً پوشیده و مهار شده و باعث می‌شود آب به سمت لوله‌های زهکشی جریان پیدا کند.
  4. در پایان، نقطه پایانی لوله‌های زهکشی به محل تخلیه آب خارج از ساختمان وصل می‌شود. این محل تخلیه باید به گونه‌ای باشد که جلوی ورود آب به ساختمان را مسدود کند.

لازم به ذکر است که اجرای زهکشی فونداسیون باید توسط کارشناسان مجرب و با استفاده از مواد با کیفیت و مناسب انجام شود تا عملکرد سیستم زهکشی به بهترین شکل انجام شود.

ایزولاسیون سایختمان قبل از احداث ساختمان

مزیت‌های آب‌بندی، ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون با استفاده از ژئوسنتتیک‌ها

استفاده از محصولات ژئوسنتتیک برای آب‌بندی، ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون، به دلایل زیر مزایای بسیاری دارد:

مقاومت بالا در برابر عوامل محیطی: محصولات ژئوسنتتیک، به دلیل داشتن مقاومت بالا در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت، تغییرات دما، اشعه UV و خوردگی، به عنوان یک راه حل پایدار برای آب‌بندی، ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون شناخته می‌شوند.

نصب آسان: نصب محصولات ژئوسنتتیک بسیار ساده است و نیاز به تجهیزات خاصی ندارد. این محصولات با استفاده از تکنولوژی‌های جدید و مدرن قابلیت نصب آسان و سریع را دارا می‌باشند.

هزینه کمتر: استفاده از محصولات ژئوسنتتیک در فرایند آب‌بندی، ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون باعث کاهش هزینه‌های نصب، تعمیر و نگهداری می‌شود.

پایداری: محصولات ژئوسنتتیک با توجه به ساختار خاص خود، پایداری بالایی در مقابل تغییرات دما، رطوبت و فشار را دارا می‌باشند و در نتیجه، از دوام بالایی در برابر عوامل خارجی برخوردارند.

عدم نیاز به تخریب: استفاده از محصولات ژئوسنتتیک برای آب‌بندی، ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون، نیازی به تخریب سازه‌های موجود ندارد و در نتیجه، هیچگونه آسیبی به ساختمان وارد نمی‌شود.

مراحل آب‌بندی، ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون بوسیله ژئوسنتتیک‌ها

آماده سازی سطح: در این مرحله، سطح فونداسیون با استفاده از ابزارهای مناسبی مانند کلنگ، تراشه و سطح برقی آماده می‌شود. سطح باید صاف و خشک باشد تا به خوبی به ژئوممبران چسبیده و هیچ گونه خراش و ترکی در آن وجود نداشته باشد.

نصب ژئوممبران: پس از آماده سازی سطح، ژئوممبران (مثلا PVC یا LDPE) روی سطح نصب می‌شود. نصب ژئوممبران باید با دقت و با رعایت نکات فنی انجام شود. نصب ژئوممبران باید به گونه ای باشد که هیچ نقطه ای از سطح فونداسیون باز نماند.

جایگذاری ژئوتکستایل: پس از نصب ژئوممبران، ژئوتکستایل (مثلا لایه محافظ و فیلتر) بر روی ژئوممبران نصب می‌شود. ژئوتکستایل باعث می‌شود که ژئوممبران از آسیب‌های ناشی از شکستن و ریزش سنگ و گل و خاک و یا ضربه‌های ناگهانی محافظت شود و همچنین به عنوان فیلتر برای جلوگیری از ورود خاک و گل و سایر ذرات به ژئوممبران به کار می‌رود.

نصب ژئودرین: ژئودرین (لایه زهکش) پس از نصب ژئوممبران و ژئوتکستایل نصب می‌شود. ژئودرین به عنوان لایه زهکش و برای جمع آوری و تخلیه آب در محل فونداسیون به کار می‌رود.

مراحل آب‌بندی، ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون با استفاده از محصولات ژئوسنتتیک به شرح زیر است:

بریدن یا کاور کردن سر نیلینگ یا آرماتورها

با توجه به وجود نیلینگ و آرماتور باید در ابتدا سطح کف و دیواره‌ها جهت اجرای لایه‌های ژئوممبران و ژئودرین کاملا صاف و هموار شود. کاور کردن سر نیل‌ها با نرمه ی سیمانی و بریدن سر نیل‌ها تا حد امکان و استفاده از چند لایه ژئوتکستایل جهت پوشاندن آن‌ها جهت انجام این امر بسیار موثر است.

بریدن سر نیل‌ها باید توسط نیروهای متخصص و با استفاده از ابزارهای مناسب و با رعایت اصول ایمنی انجام شود تا خسارات جانی و مالی جلوگیری شود. در صورتی که بریدن سر نیل‌ها امکان پذیر نباشد، می‌توان از چندین لایه ژئوتکستایل استفاده کرد تا سر نیل‌ها را پوشش داده و جلوی نفوذ آب را بگیرد. در هر دو صورت لازم است توجه ویژه ای به جزئیات اجرایی این کارها داشته باشید تا بهترین نتیجه را در طول عمر سازه بدست آورید.

با توجه به وجود نیلینگ و آرماتور باید در ابتدا سطح کف و دیواره‌ها جهت اجرای لایه‌های ژئوممبران و ژئودرین کاملا صاف و هموار شود. کاور کردن سر نیل‌ها با نرمه ی سیمانی و بریدن سر نیل‌ها تا حد امکان و استفاده از چند لایه ژئوتکستایل جهت پوشاندن آن‌ها جهت انجام این امر بسیار موثر است.

اجرای لایه اول ژئوتکستایل

لایه اول ژئوتکستایل به عنوان فیلتر و هدایت کننده آب در فرآیند آب‌بندی، ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون بسیار مهم است. همچنین این لایه باعث افزایش مقاومت ژئوممبران در برابر پوسته شدن و جلوگیری از خرابی‌های مکانیکی می‌شود. لایه اول ژئوتکستایل معمولا با یک دور موجود در پایین ساختمان بسته می‌شود تا فرایند هدایت آب به زهکش به خوبی انجام شود.

اجرای یک لایه ژئوتکستایل در این مرحله دو نقش اساسی ایفا می‌کند:

- فیلتر: برای جلوگیری از پر شدن خلل و فرج و شبکه بندی زهکش به وسیله ی سنگ ریزه‌ها و گل و لای .

-هدایت کننده ی آب به سمت زهکش: ژئوتکستایل با جذب رطوبت ، آب را به سمت لایه ی بالایی (ژئودرین) هدایت می‌کند.

اجرای لایه زهکش (ژئودرین)

جهت هدایت آب به سمت لوله‌های زهکش و انتقال آن به خارج از محیط کار از لایه‌های ژئودرین استفاده می‌شود.

اجرای لایه زهکش (ژئودرین) باید به دقت و با رعایت استانداردها انجام شود. این لایه علاوه بر هدایت آب به سمت لوله‌های زهکش، باید از ورود خاک و سایر ذرات جامد به داخل لوله‌ها جلوگیری کند.

برای این منظور، از ژئودرین با پوریته ی کم و بافت باز استفاده می‌شود تا آب به راحتی و بدون مانعی به سمت زهکش جریان داشته باشد. همچنین، باید به دقت نصب شود تا به سطح کف و دیواره‌ها چسبیده و در معرض شکستگی قرار نگیرد. در پایان، لایه ژئودرین با لایه ژئوممبران پوشیده می‌شود تا به آب و رطوبت ورود به فضای زیرین سازه جلوگیری شود.

جهت هدایت آب به سمت لوله‌های زهکش و انتقال آن به خارج از محیط کار از لایه‌های ژئودرین استفاده می‌شود.

اجرای ژئوممبران

لایه ژئوممبران جهت آب‌بندی و ایزولاسیون فونداسیون استفاده می‌شود. قبل از نصب ژئوممبران، باید مطمئن شوید که سطح فونداسیون کاملاً صاف و خشک است. سپس لایه‌هایی از مواد شیمیایی مثل چسب چند منظوره یا چسب ژئوممبران بر روی سطح فونداسیون نصب می‌شود.

سپس ژئوممبران روی این لایه از چسب نصب می‌شود و در صورت نیاز با ابزارهای خاصی مانند دم دستی یا دم فریزر به شکل دقیق و با دقت بیشتری نصب می‌شود. در نهایت، اتصالات ژئوممبران با استفاده از مواد چسبنده و تسمه‌های وصله گردانده می‌شوند. اجرای لایه ژئوممبران PVC، LDPE و یا جی سی ال طبق نظر مشاور و مهندس ناظر باید انجام گردد.

جوش‌کاری ژئوممبران

جوش کاری ژئوممبران در اجرای آب‌بندی و ایزولاسیون فونداسیون بسیار حائز اهمیت است. در این مرحله، بعد از پایان نصب ژئوتکستایل و ژئودرین، لایه ژئوممبران بر روی سطح کف و دیواره‌ها قرار داده می‌شود. برای جوش کاری لبه‌های ورق ژئوممبران از دو روش جوشکاری داغ و جوشکاری سرد استفاده می‌شود. در جوشکاری داغ، با استفاده از دستگاه جوشکاری حرارتی، لبه‌های ورق‌ها در دمای بالا با هم جوش داده می‌شوند. در جوشکاری سرد، ابتدا با استفاده از چسب ژئوممبران، لبه‌های ورق‌ها به هم چسبانده می‌شوند و سپس با استفاده از دستگاه جوشکاری سرد، نقاط جوش تقویت می‌شوند. بعد از انجام جوش کاری، نقاط جوش با تست هوایی یا آبی بررسی می‌شوند تا اطمینان حاصل شود که هیچ نقطه ضعیفی وجود ندارد.

مراحل تکمیل ایزولاسیون ساختمان | سیمان ریزی

اجرای لایه دوم ژئوتکستایل

پس از نصب لایه ژئوممبران، لایه دوم ژئوتکستایل روی آن نصب می‌شود. در این مرحله نیز به همان شکل که در مرحله قبل عمل می‌کنیم، ژئوتکستایل را با دستگاه‌های خاص چسبانده و محل‌های اتصال آن را با توجه به نکات مشابه با مرحله قبل به درستی انجام می‌دهیم. هدف از نصب لایه دوم ژئوتکستایل، افزایش مقاومت و پایداری سازه در برابر نیروهای مختلف است.

همچنین لایه دوم ژئوتکستایل نیز می‌تواند نقش فیلتراسیون و جلوگیری از ورود ذرات جامد به داخل سیستم را ایفا کند. جهت محافظت از ژئوممبران در برابر لایه بتن از یک لایه دیگر ژئوتکستایل با گرماژ بالا استفاده میشود.

اجرای بتن محافظ

پس از اتمام اجرای لایه‌های ژئوتکستایل و ژئوممبران، بتن محافظ بر روی سطح فونداسیون اجرا می‌شود. بتن محافظ به عنوان یک لایه نهایی، باید به صورت یکنواخت و بدون خال و خراش اجرا شود تا محافظت بهتری در برابر عوامل خارجی به فونداسیون ارائه دهد. قبل از اجرای بتن محافظ، سطح فونداسیون باید به صورت کامل خشک شده و بدون هیچ گونه ذرات و آلودگی باشد.

همچنین، باید به تراکم و مقاومت بتن توجه کرده و در صورت نیاز از مواد افزودنی مناسب برای افزایش کیفیت بتن استفاده کرد. پس از اجرای مراحل ذکر شده بتن محافظ اجرا شده و به ادامه ی پروژه میپردازیم.

ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون از خدمات ژئوخانجانی

یکی از خدمات شرکت ژئوخانجانی از خدمات ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون است که به منظور جلوگیری از نفوذ آب به داخل سازه و همچنین کاهش حجم آب در محل ساختمان استفاده می‌شود. 
ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون به منظور جلوگیری از نفوذ آب به داخل سازه و همچنین کاهش حجم آب در محل ساختمان استفاده می‌شود.

این شرکت با استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا و متخصصین مجرب، بهترین خدمات را در این زمینه به شما ارائه می‌دهد.

به علاوه، محصولات ژئوخانجانی دارای کیفیت بالا و قابلیت پایداری بالایی هستند. برای استفاده از خدمات شرکت ژئوخانجانی، می‌توانید با شماره تلفن‌های موجود در سایت تماس بگیرید.