استخر کشاورزی

استخر کشاورزی
ساخت استخر کشاورزی با ورق های ژئوممبران نزدیک به بیست سال است که در ایران توسط گروه صنایع پلیمر خانجانی در سراسر کشورو کشورهای همسایه انجام شده و می شود. گروه صنایع پلیمر خانجانی تنها شرکت تولید ورق های ژئوممبران می باشد که در ایران خود سازنده ماشین آلات تولید ورق ژئوممبران وجوش ورق ژئوممبران می باشد.
کشاورزان عزیز شما می توانید حتی از کارشناسان ما جهت برآورد میزان نیاز آبی خود مشاوره گرفته تا نسبت به ساخت استخر کشاورزی با ورق ژئوممبران با احجام پیشنهادی کارشناسان ما اقدام کنید .
مزیت های احداث استخر کشاورزی با ورق ژئوممبران :
کاهش هزینه احداث استخر کشاورزی
کاهش زمان پوشش دهی استخر کشاورزی
نفوذ ناپذیری و عایق بندی بسیار بالا
مقاومت بسیار بالا در برابر عوامل محیطی (نور آفتاب، یخ زدگی و …)
مقاومت بسیار بالا در برابر عوامل میکرو بیولوژیکی (خزه و جلبک)
احداث استخر کشاورزی قدم به قدم با ژئوممبران :
- محاسبه میزان نیاز آب جهت ذخیره
- جانمایی و گچ ریزی
- نقشه برداری و تراز کردن سطح
طراحی استخر کشاورزی:
با توجه به نوع خاک و محدودیت زمین نسبت به طراحی استخر کشاورزی با عمق، طول، عرض و شیب مناسب اقدام می گردد. انواع استخرها به شرح زیر می باشد:
1-احداث استخر کشاورزی داخل زمین 2-احداث استخر کشاورزی روی زمین 3-احداث استخر کشاورزی به صورت ترکیبی
خاکبرداری:
در این مرحله با توجه به طراحی انجام شده، نسبت به خاکبرداری با وسایل مناسب اقدام خواهد شد. شیب مناسب جهت خاک برداری عموما ۱ به ۱ یا ۴۵ درجه می باشد. ولی با تغییر در نوع خاک سایر شیب ها نیز امکان پذیر است.
تسطیح و خاکبرداری:
پس از خاک برداری، نسبت به متراکم نمودن بستر استخر کشاورزی تا حدود 90٪ اقدام خواهد شد. حرکت ماشین خاکبرداری به تراکم خاک کمک زیادی می نماید. کف و دیواره ها بایستی عاری از هر گونه سنگ و اجسام تیز باشند. بنابر این نسبت به حذف آنها اقدام خواهد شد و یا اینکه از کاهگل یا شفته آهک و یا یک لایه ژئوتکستایل با تراکم حجمی مناسب استفاده می شود تا امکان ایجاد آسیب اجسام نوک تیز بر ورق ژئوممبران وجود نداشته باشد.
حفر ترانشه:
جهت مهار ورق نسبت به حفر کانالی به موازات استخر به فاصله حدود ۵۰ الی ۷۰ سانتی متر و عمق ۶۰ سانتی متر اقدام خواهد شد. هر چه عمق کانال حفر شده بیشتر باشد، ابعاد کانال حفر شده به دلیل ایجاد پایداری بیشتر ورق در داخل آن بیشتر خواهد شد.
اجرای ژئوتکستایل:
در صورتی که نیاز به استفاده از ژئوتکستایل باشد در این مرحله نسبت به اجرای آن اقدام خواهد شد. در صورتی که بستر استخر کشاورزی دارای سنگ و اجسام نوک تیز نباشند نیاز به استفاده از ژئوتکستایل نخواهد بود. در بعضی از موارد به جای ژئوتکستایل از یک لایه کاهگل یا شفته آهک استفاده می گردد.
اجرای ورق ژئوممبران:
ابتدا نسبت به چیدمان رول های ژئوممبران در کنار استخر کشاورزی اقدام و سپس نسبت به پهن نمودن و برش زدن اقدام خواهد شد سپس نسبت به انجام عملیات جوشکاری با دستکاه اتوماتیک جوشکاری پلاستیک اقدام می گردد. نحوه کار دستگاه به گونه ای می باشد که در هر مرحله از جوشکاری، دو خط جوش ایجاد می نماید تا اطمینان کامل از فرایند جوشکاری ایجاد گردد. در گوشه ها و یا محل اتصال از (لوله های ورودی و خروجی بایستی از جنس پلی اتیلنی باشند تا قابلیت اتصال به ورق ژئوممبران را داشته باشند) عملیات جوشکاری دستی با روکش اکسترودر و یا سشوار هوای داغ استفاده خواهد شد.
مهار ورق در ترانشه:
نسبت به قرار دادن لبه های ورق در ترانشه اقدام و نسبت به مدفون کردن آن با خاک و سایر مصالح اقدام خواهد شد.
آبگیری استخر کشاورزی:
کلیه سازه هایی که جهت دخیره آب احداث می گردد بایستی در چند مرحله آبگیری شوند. در استخر کشاورزی پلیمری نیز نسبت به آبگیری در چند مرحله (۲ یا ۳ مرحله) اقدام می گردد.
استخر کشاورزی:
استخر های کشاورزی برای کمک به تامین آب موردنیاز دام، آبزی پروری، آبیاری، خوراک دام، پرورش ماهی و .... هستند.
همچنین این استخرها نقش اساسی در کنترل سیل دارند، به این صورت که آب حاصل از سیل را ذخیره میکند و امکان استفاده آبیاری در دوران خشک طولانی مدت فراهم میکند.
انواع استخر کشاورزی
دسته بندی انواع استخرهای کشاورزی وابسته به زمین و منبع آبی میباشد.
بطور کلی میتوان گفت دو دسته استخرهای کشاورزی با توجه به توپوگرافی زمین وجود دارد:
- خاکریزی
- حفاری
خاکریز:
این نوع استخرها معمولا در بستر رودخانهها، مسیر آبها و مناطقی که شیب زمین از ملایم تا نسبتا تند است ساخته میشود و همچنین با هدف حداکثر حجم ذخیره سازی با کمترین مقدار خاک مناسب مکانهایی است که دره های نهرها به اندازه کافی فرورفته هستند.
ابعاد حوضچهها اصولا براساس حجم آب ذخیره شده تعیین میشود.
حفاری:
این استخرها در مناطق مسطح رایجتر هستند و عمق حوض براساس ظرفیت مورد نظر تعیین میشود. استفاده از این نوع بیشتر مناسب مواردی است که نیازه به آب کمی داریم.
علاوه بر موارد گفته شده، دو نوع دیگر وجود دارد که بستگی به منابع آب دارد:
چشمه:
این نوع استخرها معمولا در مناطق تپه ای دیده میشوند و از نهرهای طبیعی بوجود میآیند به همین سبب به عنوان حوضچه چشمه معرفی میشوند.
ذخیره خارج از رودخانه:
این استخرها درمناطقی با نهرهای فصلی رایج هستند به این صورت که زمانیکه نهر جاری است این حوض آب را ذخیره کرده و هنگامی که آب خشک میشود،این حوض وظیفه منبع آبی را ایفا می کند. این حوضچهها با استفاده از کانالی که دارند آب را از رودخانه به سمت حوض هدایت میکند.
طراحی استخر کشاورزی
برای طراحی استخرهای کشاورزی نیازمند اطلاعاتی درمورد بارش،تبخیر و نشت هستیم.باید در نظر داشته باشیم که برخی مناطق بصورت طبیعی برای استخرهای کشاورزی مناسب هستند و در مقابل بعضی مناطق نامناسب هستند.
- طرحی برای استخر انتخاب کنیم
- استخر را حفر کنیم
- استخر را پر کنیم
راههای تامین آب برای حوضچهها
همانطور که میدانیم همه حوضچهها برای تامین آب، از باران یا رودخانهها استفاده نمیکنند و از چند منبع برای پر کردن حوضچه ها استفاده میشود.
آب های زیرزمین
استفاده از آبهای زیر زمینی معمولا در مناطقی که سطح ایستای نسبتا زیادی دارند کابرد دارد.آب زیرزمینی به حوضچههایی کمک میکند که به آب روان سطحی وابسته هستند.
چاهها
نیازمند پمپ الکترونیکی هستیم، آب را از چاه بیرون اورده و به استخر کشاورزی خود پمپ میکنیم.
چرا استخرهای ژئوممبران؟
همانطورکه میدانیم ورقه های ژئوممبران حدود 100% غیرقابل نفوذ هستند. استفاده از روش های مدرن بجای روش های سنتی برای صرفه جویی در هدر رفتن ذخیره آب در زمان های بارندگی و برفی بسیار موثر است.