ژئوکامپوزیت

ژئوکامپوزیت چیست

ژئوکامپوزیت یک مصالح ترکیبی است که شامل یک لایه زیرین از جنس ژئوتکستایل (یا پارچه‌ی پلیمری نسوز) و یک لایه بالایی از جنس ژئوپلیمر (یا پلیمر بتنی) می‌باشد. این ترکیب قابلیت مقاومت در برابر شرایط نامساعد زمینی مانند فشار، انقباض خاک، سایش و اشعه‌ی ماوراء بنفش را داراست. ژئوکامپوزیت ها به دلیل داشتن ویژگی هایی مانند مقاومت بالا، زمان عمر بلند، کم هزینه و طراحی آسان در تاسیسات و زیرساخت‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاربرد ژئوکامپوزیت در تاسیسات و زیرساخت ها

برخی از کاربردهای ژئوکامپوزیت ها در تاسیسات و زیرساخت ها عبارتند از:

۱. پشتیبانی و تقویت سازه ها: ژئوکامپوزیت ها برای پشتیبانی و تقویت سازه هایی مانند پل ها، نگهبان های جاده، میله های فرمان و دیوارهای حائل استفاده می شوند.

۲. کاهش جریان سطحی: ژئوکامپوزیت ها به عنوان پوشش های ضد جریان در سازه های آبی مانند سازه های سد و کانال ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

۳. مدیریت آب: ژئوکامپوزیت ها برای ساخت سدها، کانال ها، آبراهه ها و دیوارهای نگهبان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

۴. مقاومت در برابر سیلاب: این ترکیبات به عنوان سد‌های حائل برای محافظت از سازه هایی مانند پست های برق و ساختمان ها در برابر سیل و آبگرفتگی مورد است.

۵-کاهش نفوذی خاک: ژئوکامپوزیت‌ها برای کاهش نفوذی خاک در سازه‌هایی مانند تونل‌ها، سد ها کاربرد دارد.

ژئوکامپوزیت ها برای کارکردهای اساسی معابر مانند جداسازی، تصفیه و تقویت استفاده می گردد. از آن می توان برای افزایش استحکام و پایداری خاک زیرزمینی در جاده استفاده کرد.وسایل نقلیه در مسیر جاده باعث ایجاد بریدگی می شوند، و در جاده ها پوسیدگی به وجود می آید و گرفتگی آب در ترک ها باعث فرسایش می شود و عمر جاده ها را کاهش می دهد. ژئوکامپوزیت ها باعث افزایش عمر جاده ها می شوند و برای صنعت جاده مقرون به صرفه هستند.

نگهداری از مسیر ریلی بسیار مهم است؛ زیرا مسیر ناهموار باعث بروز حوادث می شود. ژئوکامپوزیت ها در زیر مسیرهای ریلی استفاده می شوند تا تثبیت و تقویت شود. علاوه بر این، از آنها به عنوان جداکننده فیلتر استفاده می شود و سیستم زهکشی جانبی را فراهم می کند.

ژئوکامپوزیت

ژئوکامپوزیت های دیگر

علاوه بر ژئوکامپوزیت‌های پارچه‌ای-پلیمری، ژئوکامپوزیت‌های دیگری نیز وجود دارند که در زیر به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

ژئوممبران: این نوع از ژئوکامپوزیت‌ها شامل یک لایه پلیمری یا پلی‌استری است که در آن ممبرن‌های پلی‌استری بافته شده‌اند. ژئوممبرن‌ها برای پوشش و محافظت از سطوح خاک در پروژه‌های تونل‌کاری و مهندسی زیر زمینی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ژئوفوم: ژئوفوم‌ها شامل یک لایه پلیمری یا پلی‌استری بافته شده با فوم پلی‌استر یا پلی‌اورتان هستند. این نوع از ژئوکامپوزیت‌ها برای عایق‌بندی و تقویت سازه‌های زیرزمینی، محافظت از خطوط لوله‌های گاز و آب، کاهش نفوذ آب و رطوبت و کنترل رطوبت در بناهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ژئوگرید: ژئوگرید‌ها شامل لایه‌هایی از پلیمر بافته شده با الیاف فلزی یا پلی‌استری هستند. این نوع از ژئوکامپوزیت‌ها برای تقویت خاک‌های ضعیف و پایدارسازی سطوح با کاهش فشار زیرین و ایجاد سطحی صاف و ثابت مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ژئوتوب: ژئوتوب‌ها شامل یک لوله پلیمری یا پلی‌استری بافته شده با الیاف فلزی هستند.

مواد ژئوکامپوزیت چیست

مواد ژئوکامپوزیت شامل ترکیبی از مصالح مختلف می‌باشند که با هم ترکیب شده‌اند تا خواصی را به دست آورند که از هر ماده تنها به دست نمی‌آید. این مواد عمدتاً شامل یک ماتریس پلیمری و مصالح غیرفلزی مانند الیاف شیشه‌ای، الیاف کربنی، میکروفیبرهای پلی‌ استری، چوب، کاشی و سرامیک، خاک، سنگ و آهک و ... هستند. این مواد با توجه به نیاز و کاربرد مورد نظر، با نسبت‌های مختلفی از هر یک از مصالح ترکیب می‌شوند.

در حالت کلی، ژئوکامپوزیت پلیمری چگالی پایین و خواص خوبی مانند انعطاف‌پذیری و قابلیت پردازش بالا دارد. از طرفی، مصالح غیرفلزی مانند الیاف شیشه‌ای و الیاف کربنی به دلیل سختی و مقاومت فشاری بالا و ویژگی‌های دیگر، به عنوان تقویت‌کننده‌های مناسب برای پلیمرها شناخته شده‌اند. در نتیجه، ترکیب این دو نوع ماده می‌تواند خواصی مانند مقاومت بالا در برابر فشار و کشش، مقاومت در برابر خوردگی، انعطاف پذیری، سبکی و دوام بالا را به دست آورد.

کاربرد ژئوکامپوزیت در صنعت

کاربردهای صنعتی ژئوکامپوزیت بسیار گسترده هستند و در انواع صنایع از جمله ساختمانی، خودروسازی، هوافضا، انرژی، حفاظت محیط زیست و ... مورد استفاده قرار می‌گیرند. در زیر به برخی از کاربردهای موردی ژئوکامپوزیت در صنایع مختلف اشاره شده است:

صنعت خودروسازی: در این صنعت، ژئوکامپوزیت برای تولید قطعات سبک و مقاوم استفاده می‌شود. به عنوان مثال، در تولید بدنه خودروهای اسپورت، الیاف کربنی با ماتریس پلیمری ترکیب شده و قطعاتی با وزن کمتر و مقاومت بیشتر نسبت به فلزات سنتی تولید می‌شود.

صنعت هوافضا: در صنعت هوافضا نیز از ژئوکامپوزیت برای ساخت قطعات سبک و مقاوم استفاده می‌شود. به عنوان مثال، برای ساخت بدنه هواپیماهای جدید از ژئوکامپوزیت استفاده می‌شود.

صنعت ساختمانی: در این صنعت، ژئوکامپوزیت برای تقویت و تثبیت خاک و پایه‌های ساختمانی استفاده می‌شود. به عنوان مثال، برای تثبیت خاک در محل ساخت سدها و تونل‌ها از ژئوکامپوزیت استفاده می‌شود.

صنعت انرژی: در صنایع انرژی، ژئوکامپوزیت برای تولید توربین‌های بادی و هیدرولیکی استفاده می‌شود. این مواد به دلیل سبکی و مقاومت بالا، برای تولید توربین‌های با کارایی بالا و هزینه کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مزایای ژئوکامپوزیت ها

ژئوکامپوزیت ها مصالحی هستند که از ترکیب دو یا چندتایی از ژئوتکستایل، ژئوگرید، ژئونت یا ژئوممبران ساخته شده اند. مزایای استفاده آن ها عبارتند از:

  • ژئوکامپوزیت ها هزینه های سرمایه گذاری و زمان ساخت را کاهش می دهند زیرا استفاده از آنها سریع تر و آسان تر از روش های سنتی فیلتراسیون و زهکشی است.
  • ژئوکامپوزیت ها شبکه های زهکشی پایداری را فراهم می کنند که در برابر خرد شدن یا کاهش ضخامت مقاوم است.
  • ژئوکامپوزیت ها قابلیت استفاده بیشتر از فضای دفن زباله را تضمین می کنند و ضخامت لایه زهکشی را کاهش می دهند.

برای خرید و اطلاع از قیمت های ژئوکامپوزیت ژئوخانجانی با نمایندگان ما در ارتباط باشید.

مزایای ژئوکامپوزیت ها

مزایای زهکش های ژئوکامپوزیت

سیستم های زهکشی ژئوکامپوزیت از نظر فنی پیشرفته تر از زهکشی لوله های معمولی هستند. آنها سریع نصب می شوند، به راحتی در دسترس هستند، بسیار بادوام هستند، بسیار مقرون به صرفه هستند و در برابر آسیب های مکانیکی مقاوم هستند. زهکش های ژئوکامپوزیت از تغییرات شدید نفوذپذیری مرتبط با زهکش های شن و ماسه جلوگیری می کند. 

آنها همچنین خطاهایی را که هنگام محاسبه سرعت جریان در مواد درجه بندی شده باز ایجاد می شود حذف می کنند زیرا مقادیر و سرعت های تراوش برای گرادیان های هیدرولیکی خاص شناخته شده است.

زهکش های ورقی نشت را از سمت پر شده دیوارهای حائل، دیوارهای زیرزمین و عرشه های میدان حذف می کند. آنها همچنین از غشاهای ضد آب محافظت می کنند.

زهکش های نواری ژئوکامپوزیت به دلیل فضایی بودن به طور قابل ملاحظه ای حجم آب باران تخلیه شده را افزایش می دهند. آنها همچنین اجازه می‌دهند تا شیب‌های بسیار تندتری نسبت به آنچه که با استفاده از لایه‌های فیلتراسیون شن یا شن ممکن است ساخته شوند.

ژئوکامپوزیت ها و ژئونت های زهکشی پایداری را فراهم می کنند که در برابر خرد شدن یا کاهش ضخامت مقاومت می کند. 

ژئونت ها شیرابه را به زیر لاینر محل دفن زباله و سیستم های پوششی و بخار یا آب را در زیر آسترهای حوضچه منتقل می کنند. کاهش ضخامت لایه زهکشی فضای قابل استفاده تر دفن زباله را تضمین می کند.

زهکش های لبه ژئوکامپوزیت در مجاورت روسازی بزرگراه ها، روسازی های فرودگاه یا یک راه آهن در سمت راست برای زهکشی جانبی خارج و دور از بخش روسازی قرار می گیرند.

ویژه ها


تخمین هدر رفت آب
تخمین هدر رفت آب

تخمین آب هدر رفته از کفی کانال انتقال آب

مشاوره رایگان
مشاوره رایگان

تحلیل و بررسی سازه های فرسوده جهت جایگزینی با متریال جدید

تبلیغات


راه های ارتباطی


تهران، یوسف آباد، خیابان جهان آرا، خیابان 27، پلاک 67، طبقه سوم
02188009862
02188009862
02189770827
09120204952
info@geokhanjani.com

دسترسی سریع


  • صفحه اصلی
  • آخرین مطالب
  • پروژه ها
  • محصولات
  • کاتالوگ